1/02/2017

ДОПНВ 2017. Що змінилося?

З 1 січня набув чинності ДОПНВ 2017. Протягом півроку (до 30 червня 2017) можна використовувати ДОПНВ 2015 разом з ДОПНВ 2017. Для деяких положень ДОПНВ 2015 установлено більш тривалі перехідні періоди.

Купіть повну презентацію з питань основних змін у ДОПНВ 2017

Основні документи, якими були внесені поправки в тексти додатків до ДОПНВ:

  • Проект поправок до додатків А и В до ДОПНВ: ECE/TRANS/WP.15/231;
  • Додавання до проекту поправок до додатків А і В до ДОПНВ: ECE/TRANS/WP.15/231/Add.1;
  • Виправлення до проекту поправок до додатків А і В до ДОПНВ: ECE/TRANS/WP.15/231/Corr.1.

На жаль, великий обсяг змін не дозволяє їх докладно розглянути в одній статті. Детальніше з усіма змінами в ДОПНВ ви можете ознайомитися на наших семінарах, місце й дату проведення яких Ви можете довідатися за телефонами +38 (050) 547-18-16 або +7 (495) 543-94-23. Усі зміни в ДОПНВ враховані також у наших книгах з перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом, які будуть перевидані найближчим часом.

Нижче наводимо короткий огляд нових вимог, внесених у ДОПНВ 2017.

1. Збільшилася кількість країн-учасниць ДОПНВ. 19 вересня 2016 року Грузія приєдналася до Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ). Угода стала для неї обов'язковою з 19 жовтня 2016 року. Із цієї дати на компетентні органи Грузії покладені обов'язки, передбачені ДОПНВ, і країна зобов'язана допускати перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом по своїй території за умови дотримання всіх її положень.

Грузія приєдналася до ДОПНВ

2. З винятків, передбачених у підрозділах 1.1.3.2 і 1.1.3.3 ДОПНВ, виключено положення, які стосуються транспортних засобів. Зокрема, нові й справні транспортні засоби, що перевозяться з паливом у баках або балонах, стали небезпечними вантажами. Однак у більшості випадків умови їх перевезення залишилися незмінними й визначені спеціальними положеннями, наведеними в главі 3.3 ДОПНВ.

Транспортні засоби стали небезпечними вантажами

3. У винятках, передбачених у підрозділах 1.1.3.2 і 1.1.3.3 ДОПНВ, змінилися звільнення, що стосуються перевезення палива в паливних баках і балонах транспортних засобів, а також у паливних баках контейнерів, закріплених на транспортному засобі. У ДОПНВ 2017 уперше встановлена максимальна місткість паливних баків і балонів транспортних засобів, що працюють на газоподібному паливі. Це стосується всіх транспортних засобів, а не тільки транспортних засобів з небезпечними вантажами. Згідно з положеннями ДОПНВ 2017 загальна місткість паливних баків або балонів повинна бути такою, щоб сумарна енергоємність палива в них не перевищувала 54 000 МДж. При цьому у зазначених підрозділах ДОПНВ установлена методика розрахунків максимальної місткості паливних баків і балонів транспортних засобів, що працюють як на рідкому, так і на газоподібному паливі.

Встановлено максимальна місткість балонів для палива транспортних засобів

4. У ДОПНВ 2017 збільшилася кількість небезпечних вантажів. Перелік небезпечних вантажів тепер містить 3534 номера ООН. У клас 4.1 включили нову групу речовин –речовини, що полімеризуються. Відповідно змінилася й назва класу 4.1.

Перелік небезпечних вантажів містить 3534 номери ООН

5. У ДОПНВ 2017 допускається перевезення визначених небезпечних вантажів у м'яких контейнерах для масових вантажів (BK3), до яких при цьому встановлюються дуже серйозні вимоги. Вони повинні проходити жорсткі випробування на падіння, підйом за верхню частину із шестиразовим перевантаженням, на перекидання, на нахил, на розрив і штабелювання. Максимальний термін експлуатації м'яких контейнерів для масових вантажів становить 2 роки з дати їх виготовлення. Відповідність м'яких контейнерів положенням ДОПНВ підтверджує маркування, подібне до маркування, що наноситься на тару для небезпечних вантажів. Оскільки ці контейнери мають значні габарити, у ДОПНВ 2017 установлені додаткові обмеження відносно транспортних засобів, що допускаються до їх перевезення.

М'який контейнер для масових вантажів

6. Змінилася форма деяких перевізних документів: свідоцтва про допущення транспортних засобів до перевезення визначених небезпечних вантажів, письмових інструкцій, свідоцтва про завантаження контейнера/ транспортного засобу.

Письмові інструкції відповідно до ДОПНВ 2017

У ДОПНВ 2017 на компетентні органи всіх країн-учасниць ДОПНВ покладено обов'язок передавати секретаріату ЄЕК ООН офіційні переклади письмових інструкцій на своїх національних мовах для розміщення їх на сайті ЄЕК ООН.

Увага! Застосування письмових інструкцій, що відповідають ДОПНВ 2013 і ДОПНВ 2015, допускається тільки до 30 червня 2017 року.

Застосування письмових інструкцій, соответвуют ДОПНВ 2013 і ДОПНВ 2015 допускається тільки до 30 червня 2017 року

Також змінилися й вимоги до внесення інформації про визначені категорії небезпечних вантажів у транспортний документ.

Крім того, зміни торкнулися бланка свідоцтва про підготовку консультанта з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів. У новому бланку не передбачена можливість продовження терміну дії свідоцтва.

7. У ДОПНВ 2017 не залишилося без уваги й маркування. Уведені новий знак небезпеки № 9А и маркувальний знак для упаковок з літієвими батареями. Змінено вимоги до маркування балонів з газами й транспортних пакетів. Змінено вимоги до розміщення знака, що попереджує про небезпеку асфіксії.

Нові маркувальний знак і знак небезпеки

8. Транспортним засобам з небезпечними вантажами № ООН 3077 і 3082 тепер дозволяється проїзд через усі категорії тунелів, включаючи тунелі категорії E. Урегульовано питання, що стосується визначення припустимої максимальної кількості небезпечних вантажів класу 1 для перевезення на транспортній одиниці, що складається з транспортних засобів EX/II і EX/III.

Транспортним засобам з небезпечними вантажами № ООН 3077 і 3082 тепер дозволяється проїзд через будь які тунелі

9. Змінено процедури приймання іспитів для водіїв і консультантів. Зокрема, більш детально описано вимоги до апаратного й програмного забезпечення при проведенні іспитів у водіїв і консультантів. Компетентні органи зобов'язано зберігати всі екзаменаційні документи в роздрукованому або електронному вигляді.

Обман на іспиті повинен бути виключений

10. У ДОПНВ 2017 значно змінена частина 9, що передбачає вимоги до конструкції транспортних засобів для перевезення небезпечних вантажів. Зокрема, виключено тип транспортних засобів OX (транспортні засоби для перевезення в цистернах пероксиду водню і його розчинів, віднесених до № ООН 2015). Цистерни з небезпечним вантажем № ООН 2015 відповідно до ДОПНВ 2017 повинні перевозитися на транспортних засобах FL. Відповідно змінено визначення цього типу спеціалізованих транспортних засобів для перевезення небезпечних вантажів.

Фактично повністю була переписана глава 9.2. Так, у ДОПНВ 2017:

  • визначено умови використання на транспортних засобах FL газобалонного обладнання;
  • установлено вимоги до додаткового захисту проводів і електричних з'єднань на транспортних засобах EX/II і AT, розташованих за кабіною транспортного засобу й на причепах;
  • установлено вимоги до захисту електропроводки й електрообладнання транспортних засобів EX/II блоком плавких запобіжників або автоматичних вимикачів;
  • змінено вимоги до номінальної напруги електрообладнання транспортних засобів EX/II і EX/III;
  • установлено максимальний період інерції головного вимикача акумуляторної батареї;
  • розширено категорії транспортних засобів EX/II, EX/III, FL і AT, які повинні оснащуватися антиблокувальною системою гальм;
  • передбачено оснащення системою сповільнення без гальм транспортних засобів EX/II;
  • установлена пряма заборона на використання на транспортних засобах EX/II і EX/III двигунів, що працюють на газоподібному паливі. Однак з якоїсь причини зазначено, що дизельне паливо, що використовується на цих транспортних засобах, повинно мати температуру спалаху вище 55 °C;
  • установлено нові вимоги до паливних баків і балонів транспортних засобів і т.п.

11. Фактично повністю змінено умови перевезення літієвих батарей і обладнання з літієвими батареями.

Слід зазначити, що всі літієві батареї (крім дискових елементів в обладнанні) є небезпечним вантажем і допускаються до перевезення на умовах, передбачених ДОПНВ. У ДОПНВ 2017 передбачено, що упаковки, у яких перевозяться літій-іонні батареї, залежно від їх енергоємності, повинні мати маркувальний знак для літієвих батарей або знак небезпеки № 9А і маркувальний знак, що вказує номер ООН вантажу, за винятком випадків, коли на перевезення поширюються:

  • винятки, пов'язані з перевезенням небезпечних вантажів приватними особами, передбачені підпунктом 1.1.3.1 а) ДОПНВ;
  • винятки, пов'язані з перевезеннями, що здійснюються підприємствами на додаток до їх основної діяльності, передбачені в підрозділі 1.1.3.1 c);
  • винятки, пов'язані з перевезенням систем акумулювання й проведення електроенергії, передбачені підрозділом 1.1.3.7 ДОПНВ.

Крім того, на упаковки з літієвими батареями у визначених ДОПНВ випадках повинні наноситися попереджувальні написи.

Нові вимоги до конструкції транспортних засобів для перевезення небезпечних вантажів

12. У ДОПНВ 2017 змінено умови перевезення машин із двигунами внутрішнього згоряння, а також машин, що працюють на літієвих батареях або паливних елементах.

Також у ДОПНВ були внесені й інші зміни, про які ми напишемо більш докладно пізніше.