14/05/2020

Штраф за куріння в кабіні транспортного засобу під час перевезення небезпечних вантажів

Штраф за куріння в кабіні транспортного засобу під час перевезення небезпечних вантажів

Відповідно до вимог Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ/ADR) курити заборонено під час перевезення небезпечних вантажів у таких випадках:

  1. При виконанні вантажно-розвантажувальних робіт з небезпечними вантажами всіх класів.
  2. У кабіні транспортного засобу й біля транспортного засобу під час перевезення небезпечних вантажів класу 1 «Вибухові речовини й вироби»;
  3. У транспортному засобі й поруч із ним у випадку аварії або інциденту під час перевезення небезпечного вантажу.

Зазначені заборони поширюються й на використання електронних сигарет і аналогічних пристроїв.

Заборони стосуються перевезення будь-якої кількості упаковок із небезпечними вантажами, маркірованими знаками небезпеки.

І все-таки на визначені види перевезення небезпечних вантажів ці вимоги не поширюються. Наприклад, не забороняється курити під час перевезення й виконання вантажно-розвантажувальних робіт з небезпечними вантажами, упакованими в обмежених кількостях.

Штраф за куріння в кабіні транспортного засобу з вибуховими речовинами або виробами класу 1 під час перевезення

Таким чином, водій може бути оштрафований тільки за куріння в кабіні транспортного засобу, що рухається з вибуховими речовинами або виробами класу 1. Винятком же згідно з ДОПНВ/ADR є тільки небезпечні вантажі з номерами ООН 0012, 0014 і 0055, упаковані в обмежених кількостях.

Однак слід також знати, що автомобільні перевізники мають право встановлювати для своїх водіїв додаткові заборони й обмеження під час перевезення небезпечних вантажів.